Roken van waterpijpen in de horeca

Prijs: € 575,00
(Inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch. Excl. omzetbelasting)

Overzicht

Inleiding

Het roken van waterpijpen wordt steeds populairder in Nederland. Bij deze bijzondere vorm van roken, met behulp van een waterpijp, wordt de rook vanuit een tabakskommetje door een waterreservoir geleid en via een lange slang met een mondstuk eraan opgezogen. De tabaksrook circuleert in het water en is daardoor minder irriterend voor de luchtwegen. De tabak is vaak gemengd met stroop en fruitaroma's, wat zorgt voor sterk geparfumeerde rookwolken. Steeds meer horecabedrijven bieden het roken van waterpijpen als onderdeel van de bedrijfsvoering aan. Er zijn ook horecabedrijven die het roken van waterpijpen tot het hoofdbestanddeel van de activiteitenlaten uitgroeien: de shisha-lounge. Het roken van een waterpijp is niet zonder brandgevaar. Naast dit brandgevaar zijn er andere aspecten die een rol spelen bij het roken van waterpijpen; zoals overlast voor de omgevingen gezondheidsrisico's voor de omwonenden en de rokers van de waterpijpen zelf. In bepaalde gevallen fungeren de shisha-lounges als ontmoetingsplaatsen voor criminelen. Voor de politie is het lastig om dit soort activiteiten te controleren, omdat dit soort horecabedrijven een gesloten uitstraling hebben. Landelijk worstelen gemeenten met het toestaan van het gebruik van waterpijpen. Voor horecabedrijven en coffeeshops zijn de regels duidelijk omschreven, maar voor horecabedrijven die waterpijpen aanbieden is dit niet het geval.

Segment ontwikkelde een cursus waarin de shisha-lounge en het roken van waterpijpen uitgebreid aan bod komen. Ook is er aandacht voor:

 1. de exploitatievergunning op grond van de APV
 2. de kansspelautomaten
 3. het gebruik als horeca in relatie tot het bestemmingsplan
 4. horeca en geluid
 5. terrassen.

Doelgroep

 1. medewerkers openbare orde en veiligheid
 2. medewerkers juridische zaken
 3. medewerkers omgevingsrecht
 4. medewerkers ''kabinet'' burgemeester
 5. toezichthouders en handhavers.

Resultaat

Na afloop van de cursus hebben de deelnemers inzicht in:

 1. de instrumenten van de burgemeester, het college en de raad
 2. het maken van beleid(regels);
 3. het toezicht houden en handhaven
 4. bezwaar en beroep.

Studieprogramma

Programma

Het betreft een cursus van één dag.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt voor de aspecten roken waterpijpen, exploitatievergunning, geluid, kansspelautomaten en terrassen, ingezoomd op de positie van:

 1. de horecaondernemer
 2. de woon- en leefomgeving
 3. het gemeentebestuur.

Werkwijze

Een week voorafgaand aan de bijeenkomst ontvangen de deelnemers een link naar de digitale leeromgeving. Zij kunnen zich daardoor voorbereiden op de cursusdag en beschikken over het naslagwerk, dat vaak zal bestaan uit linken naar authentieke bronnen. Tijdens de cursus wordt duidelijk hoe de cursist de theoretische kennis in de praktijk moet toepassen. Aan de hand van tevoren door de deelnemers ingediende casussen wordt bekeken of de materie duidelijk is.

Bijzonderheden/opmerkingen

Er is geen specifieke vooropleiding nodig.

Andere opzet voor deze cursus?
Geïnteresseerd in deze cursus, maar wilt u een andere opzet of inhoud? Neem contact met ons op.