Als je op het punt staat om een diplomatraject te starten is het begrijpelijk dat je veel vragen hebt. Onze opleidingsadviseurs Hanna en Mirjam hebben voor jou de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
Het diploma Burgerzaken Basis is verplicht voordat je met één van de andere diplomalijnen op NLQF4-niveau kan beginnen. Je kunt kiezen of je je wil inschrijven op losse modules, óf je kunt je inschrijven op een gehele diplomalijn. Deze diplomalijn bevat een aantrekkelijke korting ten opzichte van de losse modules.
Allereerst moet je bepalen wat je kennisniveau is. Als je eerder diploma’s hebt behaald op het gebied van Burgerzaken en je hebt meerdere jaren werkervaring op Burgerzaken, dan kan je direct starten met één van de diplomalijnen op NLQF6-niveau. Maar ook als je een hele andere opleiding hebt gevolgd op Hbo of Wo-niveau met enige jaren werkervaring, dan kun je starten met de diplomalijnen NLQF6.
Uitgangspunt van zowel het ‘oude’ als ‘nieuwe’ diplomastelsel is dat je drie jaar de tijd hebt om een diploma te halen. In het nieuwe diplomastelsel behaal je geen punten meer maar volg je modules die toebehoren aan een diplomalijn. Heb je alle modules gevolgd en het examen succesvol afgerond, dan heb je het diploma binnen. Ook hiervoor krijg je drie jaar de tijd.
Het doen van examen na het volgen van een module is niet verplicht. Wanneer je graag een diploma wil behalen van de Publieksacademie, dan is examen doen wel verplicht. Een module volgen omdat je graag de kennis wil opdoen is natuurlijk heel goed mogelijk en dan is de keuze geheel aan jou of je die wil afsluiten met een examen.
Wij raden aan om niet te lang te wachten met het doen van het examen na het afronden van de betreffende module. Idealiter doe je examen binnen een maand na de laatste lesdag. Dan heb je de aangeboden lesstof nog goed in het hoofd.
De prijzen van onze modules zijn exclusief examen. Alhoewel je de module bij ons volgt, wordt examinering door de NVVB Publieksacademie gedaan. Meer informatie over de locaties en prijzen van examens vind je op de website van de NVVB Publieksacademie.
Wij zijn afhankelijk van het aantal inschrijvingen of een module van start kan gaan. Ongeveer 6 weken voor de start maken wij een eerste inventarisatie. De beslissing voor definitieve doorgang maken wij ongeveer 3 weken voor de eerste lesdag.
De maximale groepsgrootte die wij hanteren is afhankelijk van het soort module. Over het algemeen hanteren wij 14-16 als maximaal aantal deelnemers. Bij deze groepsgrootte kan de trainer optimaal bewaken dat iedereen de lesstof goed tot zich neemt en is er voldoende ruimte voor eigen inbreng en interactie.
Hoeveel zelfstudie er bij een module komt kijken is afhankelijk van een aantal factoren. Niet alle modules zijn even groot en complex qua lesstof. Daarnaast zal het ene onderwerp je beter liggen dan het andere onderwerp. In het algemeen moet je rekenen op ongeveer 3-4 uur voorbereiding en zelfstudie per lesdag.
Ga je NVVB examen doen na het volgen van de module, dan raden wij aan binnen een maand na de laatste lesdag examen te doen en daarna pas te starten met de volgende module. Ook bij een examen komt zelfstudie kijken en het is goed je eerst te focussen op het succesvol afronden van een module alvorens een nieuwe te starten. Gemiddeld betekent dat, afhankelijk van het aantal lesdagen van een module, dat je rekening moet houden met zo’n 6-8 weken doorlooptijd. Ga je geen examen doen? Dan kan je direct na de laatste lesdag een nieuwe module starten.
De NVVB gaat coulant om met deelnemers die door corona één, twee of meerdere modules niet hebben kunnen volgen en wellicht het diploma niet behalen binnen de gestelde eis van drie jaar. Mocht je hierdoor dus niet aan bovengenoemde eis kunnen voldoen, dan kan je dit aangeven bij de NVVB. Uiteraard wil de NVVB Publieksacademie hier, samen met haar partneropleiders, coulant mee omgaan en wordt aan de medewerkers die hier mee te maken krijgen uitstel verleend van eenzelfde termijn als dat de huidige maatregelen gelden. Hoe lang dit is, zal later nog worden vastgesteld.
Heb je alle modules behorende tot een diplomalijn succesvol afgerond en een vaardigheidsmodule behaald, dan ontvang jij je diploma. Voor de vaardigheidsmodule is het belangrijk dat wij als opleider de presentielijst doorgeven aan de NVVB. Alleen dan heeft de NVVB namelijk de administratie compleet. Het diploma ontvang je dan zo snel mogelijk, vaak binnen een maand.
Volg je een module en ben je alle lesdagen aanwezig geweest? Dan ontvang je van Segment een bewijs van deelname. Sluit je de module af met een examen en behaal je een voldoende, dan ontvang je van de NVVB een certificaat voor de desbetreffende module.
Wanneer je gezakt bent voor een examen, is er de mogelijkheid om een herexamen te doen bij de NVVB. Je kan je gemaakte examen inzien en er zo achter komen welke kennis er nog ontbreekt. Heb je vragen voor de trainer of hulp nodig bij het voorbereiden van het examen, dan is de desbetreffende trainer vaak bereid om jou te helpen en van extra uitleg te voorzien over bijvoorbeeld de telefoon of mail. Neem altijd even contact op met Segment, samen zorgen we ervoor dat jij alsnog slaagt!
Mocht je vertraging oplopen neem dan contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Inschrijvingen kunnen, mits tijdig aangegeven, verplaatst worden en de adviseurs kunnen met je meedenken naar een nieuwe passende planning voor jouw opleidingstraject. Zolang jij de betreffende modules afrond binnen het tijdsbestek van drie jaar is er niks aan de hand.