Online masterclass grondbeleid voor gemeentelijke bestuurders
18.12.2020
In de avond van 27 januari organiseren SkillsTown en SEGMENT samen met Guido Mertens een gratis webinar over grondbeleid speciaal voor raadsleden en wethouders van gemeenten.

Grondbeleid staat weer in de schijnwerpers. Nadat na de vorige vastgoedcrisis, grondbeleid jarenlang in het verdomhoekje heeft gezeten, wordt nu steeds vaker weer naar het grondbeleid gekeken als mogelijk antwoord voor het vlottrekken van gemeentelijke ambities. Gemeenten overwegen daarom ook weer vaker een actieve(re) rol op te pakken in het grondbeleid.

 

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk grondbeleid vast. Daarbij gaat het over zaken als eigendom van grond, het verwerven en het uitgeven ervan en de relatie die er is met integrale gebiedsontwikkelingen. Het is complexe materie die vraagt om een zorgvuldige afweging.

 

Voor raadsleden en wethouders is het van groot belang voldoende af te weten over grondbeleid om weloverwogen keuzes te kunnen maken. De keuzes die worden gemaakt kunnen grote gevolgen hebben voor de lange termijn voor zowel de financiële situatie van de gemeente als voor de realisatie van maatschappelijke doelen. (Te) weinig kennis over grondbeleid kan makkelijk tot verkeerde keuzes met ook onbedoelde impact leiden.

 

Om die reden organiseren we 27 januari ‘s avonds een gratis online masterclass, exclusief toegankelijk voor raadsleden en wethouders. Tijdens de interactieve masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

 

  • Wat is grondbeleid?
  • Welke varianten zijn er mogelijk in het grondbeleid?
  • Welke risico’s en kansen zijn verbonden aan verschillende varianten van grondbeleid?
  • Hoe kan je met grondbeleid sturen op doelen van de gemeente?
  • Wat kunnen de financiële gevolgen van bepaalde keuzes zijn en hoe kan je daar als bestuur mee om gaan?
  • Actualiteit rondom grondbeleid.

 

De online masterclass vraagt slechts een korte investering in tijd. U krijgt de kans om vooraf vragen in te dienen en om ook tijdens de online sessie vragen te stellen. Een aantal van de vragen zullen tijdens de sessie aan bod komen. Vragen die niet aan bod konden komen, worden na de masterclass kort schriftelijk beantwoord. Na afloop van de sessie ontvangt u naslagwerk, waarin de handouts van de presentatie en additionele informatie.

 

De masterclass wordt verzorgd door Guido Mertens. Guido is als zelfstandig adviseur werkzaam. Hij stond aan de wieg bij het opstellen van het grondbeleid van de gemeente Eindhoven en adviseert nu diverse gemeenten bij de actualisatie van hun grondbeleid, zoals Almere, Apeldoorn, Sittard-Geleen, Maastricht en Alkmaar.

 

Praktische informatie

Datum: 27 januari 2021

Tijd: 19:00 - 21:00 uur

Locatie: online Academieportal (SkillsTown)

Aanmelden: vraag de gratis registratielink aan via w.dekker@segment.nl 

 

 

Volledig vernieuwd: Het gemeenteaanbod van SkillsTown
In samenwerking met Segment en Stichting Digitale Overheid is het gemeentepakket van SkillsTown is volledig vernieuwd.
Vragen?
Wendy Dekker
Heeft u vragen over dit webinar? Neem contact op met onze opleidingsadviseur.
Ook interessant voor jou