Segment geeft online cursus ter voorbereiding van verkiezingen op St. Eustatius
21.10.2020
Vandaag 21 oktober 2020 gaan de inwoners van St. Eustatius naar de stembus om een nieuwe eilandsraad te kiezen. Ter voorbereiding op het stemmen is Segment gevraagd een online les te verzorgen voor de stembureaumedewerkers van het eiland.

Melle Bakker, voormalig secretaris-directeur bij de Kiesraad en docent bij Segment, heeft deze taak op zich genomen en een tweetal Engelstalige online cursussen voor de stembureauleden gegeven.

 

Liefde voor het gebied

Het Caraïbisch gebied is geen onbekend terrein voor de oud secretaris-directeur. Bakker: ‘Ik heb vier jaar op Aruba gewoond en gewerkt en ik kan wel zeggen dat het gebied een speciale plek in mijn hart heeft veroverd.’ Toen St. Eustatius met de vraag kwam voor een cursus voor de stembureauleden heeft Bakker niet lang na hoeven denken. ‘Als zo’n vraag vanaf de andere kant van de wereld komt dan zeg ik zeker geen nee. Ik vind het vooral erg leuk om te helpen. De Nederlandstalige wetgeving kan toch best een uitdaging zijn voor de Engelssprekende bevolking en dan ben ik blij dat ik de kennis die ik in mijn carrière heb opgedaan kan delen.’

 

Corona en verkiezingen

Onder andere vanwege de coronacrisis heeft St. Eustatius, of Statia, zoals de inwoners van het Caraïbisch gebied het eiland noemen, besloten een tweede stembureau te openen. Voorheen hadden ze er op het eiland maar één. Bakker: ‘Ze hebben in dat nieuwe tweede stembureau een leuke manier gevonden om coronaproof te kunnen stemmen. Het stembureau is alleen bereikbaar met de auto. Je rijdt erheen, parkeert de auto en loopt het stemlokaal in. Pas als je hebt gestemd en weer weg bent gereden mag de volgende wachtende gaan stemmen.’

 

Omdat het stembureau voorheen niet bestond moesten er vooral nieuwe medewerkers worden opgeleid, maar ook oudgedienden meldden zich bij de online les. ‘Er kwamen nog best wat vragen over de werkwijze in het nieuwe semi drive-through stemlokaal. Maar ook over de huidige procedures kwamen vragen. Het was in ieder geval een leuke interactieve sessie’, aldus Bakker.

 

Online lesgeven

Online lesgeven heeft sinds de coronacrisis een vlucht genomen. Voor Bakker was het de eerste keer dat hij in een zogenaamd virtueel klaslokaal heeft lesgegeven. ‘Sinds enige tijd ben ik gepensioneerd maar geef ik nog wel trainingen en colleges op het gebied van verkiezingen. Dat doe ik het liefst in  een echt klaslokaal, maar met de huidige maatregelen is dat niet echt mogelijk.’ In het geval van St. Eustatius was de afstand natuurlijk ook een probleem. Besloten werd om het Segment Virtuele Klaslokaal in te zetten. Bakker: ‘Dat ging buitengewoon! Van tevoren vroeg ik me af of dit wel zou lukken via zo’n videoverbinding, maar het is me honderd procent meegevallen.’ Dat Bakker soepel heeft kunnen lesgeven lag ook aan de begeleiding vanuit Segment. ‘Ik ben zeer tevreden over de hulp die ik kreeg. Dankzij de ondersteuning vanuit kantoor heb ik zonder problemen mijn les kunnen geven.’

 

Enthousiaste reacties

Alhoewel de verbinding af en toe haperde (St. Eustatius ligt natuurlijk niet om de hoek) waren de cursisten enthousiast over de les en het virtuele klaslokaal. Ondanks het tijdsverschil en de virtuele verbinding was er een leuke interactie mogelijk met de cursisten, die vanwege praktische redenen één videoverbinding deelden. Een herhaling van deze training door Statia wordt overwogen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021. ‘Gezien de reacties waren ze blij met mijn bijdrage. Ik ga dit zeker vaker doen’, besluit Bakker.

 

Heb jij of heeft jouw team ook vragen over het organiseren van verkiezingen in coronatijd? Stel ze aan Melle in het eerstvolgende Actualiteitencollege Verkiezingen.

Online agressietrainingen voor de Westfriesland Academie
Trainingen ‘Omgaan met agressie’ online? Kan dat?
Ook interessant voor jou