Vijf tips om je team up-to-date te houden
06 mei 2024
Hoe zorg je voor opleidingsmogelijkheden voor je team in een steeds drukkere werkomgeving?

Het lijkt symptoom van de tijd: iedereen is druk, druk, druk. Dat geldt voor de gehele samenleving, maar extra binnen de publieke sector. Personeelskrapte, een steeds uitgebreider takenpakket, complexere vraagstukken en uitstroom van pensioengerechtigden zorgen voor druk op de gemeenten, provincies en waterschappen. De dagelijkse realiteit kent genoeg uitdagingen en de ontwikkelingen gaan hard.

 

Het opleiden van personeel zou dan hoog op de agenda moeten staan om te kunnen blijven voldoen aan de steeds hogere eisen die aan een ambtenaar worden gesteld, maar de realiteit is weerbarstiger. Het opleiden van medewerkers heeft bij veel organisaties lang niet altijd de meeste prioriteit, hoewel er wel budget voor is. Hoe zorg je als HR-professional of L&O medewerker in deze hectische tijden voor het up-to-date houden van je medewerkers? Segment geeft vijf tips.

 

1.       Bewustwording: Erken het belang van continue opleiding als een cruciale investering in de toekomst van je organisatie. Werk aan het verhogen van het bewustzijn binnen het management en alle lagen van de organisatie over het belang van voortdurende professionele ontwikkeling. Maak ontwikkeling een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur.

 

2.       Coaching on the Job: Combineer inwerkprogramma's met professionele coaching door externe experts, vooral wanneer interne middelen beperkt zijn. Dit kan helpen om nieuwe medewerkers snel op niveau te brengen en bestaande medewerkers nieuwe vaardigheden te laten ontwikkelen, ondanks tijdsbeperkingen van het bestaande personeel. Segment heeft verschillende professionals mogen helpen bij (de start van) hun loopbaan.

 

3.       Actualiteitencolleges: Bied medewerkers de mogelijkheid om deel te nemen aan actualiteitencolleges die zich richten op de nieuwste trends, wetgeving en jurisprudentie binnen hun vakgebied. Dit zorgt ervoor dat ze binnen één dag volledig op de hoogte zijn van relevante ontwikkelingen. Wil je zeker zijn van regelmatige sessies? Dan kan je bij Segment ook Actualiteitencolleges volgen in een abonnementsstructuur. In overleg plannen wij regelmatig terugkerende colleges bij jullie in huis.

 

4.       Interne kennisdeling: Stimuleer een cultuur van kennisdeling door regelmatig georganiseerde sessies te houden waarbij medewerkers hun ervaringen en inzichten kunnen delen. Variërend van informele bijeenkomsten tot gestructureerde workshops, deze sessies bevorderen een omgeving van collectief leren en samenwerking.

 

5.       Flexibele online leeroplossingen: Lukt het organisatorisch niet om al je medewerkers op dezelfde cursuslocatie te krijgen? Overweeg dan het organiseren van online trainingssessies die specifiek voor jouw organisatie zijn ontworpen. Deze aanpak bespaart reistijd en maakt het mogelijk om leertrajecten flexibel en toegankelijk te maken voor alle medewerkers. Online trainen is bij de meeste opleidingen en trainingen een optie.

 

Door deze strategieën te implementeren, kunnen HR-professionals en L&O-medewerkers zorgen voor een effectieve en continue kennisontwikkeling binnen hun teams, essentieel voor het aanpakken van hedendaagse uitdagingen en toekomstige behoeften.

 

Wat je uitdaging op het gebied van leren en ontwikkelen ook is, Segment denkt graag met je mee om je organisatie toekomstbestendig te maken. Heb je een vraag op het gebied van Leren & Ontwikkelen? Neem dan contact op en ontdek wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.

 

www.segment.nl

033- 434 50 80

segment@segment.nl