De Heartmath-methode
Spanning en emoties bij de klant maar ook spanning en emoties bij de professional

‘Over de rooie’ - zwart voor de ogen - bevangen door woede..

 

Stress doet iets met ons. Stress kan je denkvermogen overnemen. Onder stress is het moeilijker om redelijke afwegingen te maken. Met het breinhuis in de hand snappen we dat emotionele en agressieve klanten niet open staan voor rationele argumenten. Maar ook de professional kan makkelijk emotioneel worden.

 

Stress speelt een belangrijke rol bij het omgaan met emotie en agressie. Je weet vaak wel hoe je agressie effectief kunt aanpakken, maar je verliest een deel van je kennis en vaardigheden onder invloed van oplopende stress. Je kunt leren welke mechanismen gebruikt in het dagelijks leven om met stress te om te gaan en deze vervolgens versterken.

 

We gebruiken hiervoor de Hearthmath techniek. Dit is een biofeedbacksysteem afkomstig uit de psychotherapie en de topsport. Het instrument is een zogenaamde Inner Balance meter. Een clipje zo groot als een euromunt dat je aan de oorlel klemt en via bluetooth in verbinding staat het een app op je telefoon. Via de app kun je zien of je stressniveau oploopt en kun je tijdens de oefening gelijk proberen om het stressniveau te verlagen. Op deze manier is de leercurve veel steiler dan wanneer je geen directe biofeedback krijgt.