Leidt op
Adviseert
INSPIREERT
circles
“Met de BoAcademie ben je als boa het hele jaar up-to-date”

Rob van Engelen is mede-eigenaar van Kameleon Professionele Weerbaarheid en heeft ruim 25 jaar werkervaring als opleider gevaarbeheersing bij de Nationale Politie. Wij spreken hem over de BoAcademie en waarom dit opleidingsinstituut zich onderscheidt van anderen.

 

Wat zijn de nadelen van de huidige opleidingen voor boa’s?
“De huidige opleidingen zijn vaak vooral gericht op ‘piekgericht leren’. Dit betekent dat ze boa’s klaarstomen voor de verplichte toetsen die in een cyclus van vijf jaar terugkeren. Op zich niks mis mee, maar door het zeer toetsgerichte traject haal je een vinkje en ben je weer klaar. De rest van de tijd gebeurt er niks. Daarnaast zijn de groepen gemixt; wat betekent dat je niet met je eigen team traint en daardoor niet aan de slag kan met problematiek die in jouw omgeving speelt. Dat betekent weinig praktijkmogelijkheden.”

Wat is het verschil met de BoAcademie?
“Met de BoAcademie ben je als boa het hele jaar up to date. Het is een geïntegreerde aanpak waarbij je acht dagen per jaar met je eigen team aan de slag gaat. Hierdoor ben je zowel op het gebied van PHB en RTGB helemaal klaar voor de toekomst. Je studeert niet alleen voor de toetsen, maar koppelt je kennis aan het optreden in de praktijk. Je krijgt meer uitleg, traint met je eigen team en gaat aan de slag met jouw lokale problematiek. Hierdoor ontstaat een veilige leeromgeving, waarbij de boa vanuit zijn kennis op situaties in de praktijk moet anticiperen, en deze moet benaderen en evalueren. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de mentale weerbaarheid van de boa.”

Welke mentale druk ervaart de boa en hoe verhelp je dat?
Tijdens de training leer je niet alleen de theorie over het aanpakken van moeilijke situaties, maar je oefent het ook in de praktijk. Weten hoe je moet reageren is één, het daadwerkelijk in de praktijk brengen is een tweede. Door het gedoseerd opvoeren van de mentale druk tijdens de training en de kwetsbare punten bespreekbaar te maken, wordt deze beter hanteerbaar en reguleerbaar. We merken dat met onze training een boa adequater kan handelen; ze zijn doortastend en hebben een groter veiligheidsgevoel. En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste, je wilt als boa niet met geknepen billen staan.”

Wat doet deze nieuwe manier van opleiden voor de houdbaarheid van een boa?
“We zorgen pro-actief dat de boa niet alleen qua kennis up to date is, maar ook dat weerbaarheid goed zit en de angst en onzekerheid vermindert. Hierdoor vergroot je automatisch de duurzaamheid van een boa. Bijvoorbeeld door ziekteverzuim terug te dringen. Tijdens de training besteden we ook veel aandacht aan ‘oordeelvrij reflecteren’. Je reflecteert met elkaar, zodat je geroddel en onrust binnen het team tegen gaat. Wij gebruiken gesprekstechnieken vanuit de neurocoaching, waardoor een medewerker zijn beleving kan delen zonder dat het onveilig wordt. Dit zorgt uiteindelijk voor een hechter en beter presterend team.”

Stel je traint niet op mentale weerbaarheid. Wat doet dat met de prestaties van een boa?
“We hebben een uniek gedragsmodel ontwikkeld, waardoor je kunt zien wat druk doet met iemand zijn prestatie. Dit testen we ook in de training, vooral om te kijken hoe je meer controle kunt krijgen over die spanning. Je reageert als mens namelijk op drie niveaus; vanuit je rationele-, emotionele- en reptielenbrein. Zo weten we bijvoorbeeld dat als je op je emotie geraakt wordt, je cognitieve vermogen direct afneemt. We trainen daarom op het herkennen en reguleren van emoties. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen. Stel bijvoorbeeld dat bij een burger de frustratie toeneemt en je de grip op de situatie kwijtraakt; hoe krijg je die terug? Dan heb je niet genoeg aan toetskennis, dus dat zijn hele interessante casussen. Naast het trainen op emoties, maken we onder andere ook gebruik van gespreksmethoden en ademhalingsoefeningen. Dit is allemaal onderdeel van de mentale skillbox, zoals wij dat noemen. Die is voor elke boa essentieel.”

 

Bekijk ons RTHB+ traject.