Ontwikkeling
Al verschillende jaren worden de burgers steeds mondiger; ze willen maatwerk en een overheid die met hen meedenkt. Zeker bij een bouwproces is het belangrijk om burgers/omwonenden in een vroegtijdig stadium te betrekken. De nieuwe omgevingswet die -naar verwachting- in 2021 in werking treedt, verwacht ook van initiatiefnemer dat deze de burgers in een vroegtijdig stadium bij bouwplannen betrekt en voor draagvlak zorgt. De gemeente faciliteert hierbij.
Probleem
Vaak zijn gemeenten gewend om bouwplannen in het allerlaatste stadium (definitief ontwerp) aan de burgers te presenteren. Gevolgen hiervan zijn ontevreden burgers, bezwaren tegen bouwplannen en veelal vertraging van het bouwproces met daarmee gepaard gaande extra kosten. De gemeente krijgt hierdoor een slecht imago.
Oplossing
Door middel van het sturen, verankeren en borgen van het bouwproces op inhoud, communicatie en participatie (zowel intern als extern) wordt de kans op een succesvol verlopend bouwproces vergroot. Het is essentieel om in iedere fase van het proces te weten wat er speelt. Door deze werkwijze kunnen risico’s goed ingeschat en geminimaliseerd worden.
Gemeenten, schoolbesturen, projectleiders vastgoed in de private sector