Hoe adviseer je het college (dagelijks bestuur) en de gemeenteraad (algemeen bestuur) op een manier die bijdraagt aan een stabiele, toekomstbestendige en realistische financiële begroting? En hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie beter kan inspelen op veranderende omstandigheden?
In deze cursus leer je hoe je toe kunt werken naar een structureel reëel evenwicht in de begroting. Je leert inzichtelijk maken wat de financiële positie van jouw gemeente of gemeenschappelijke regeling is en geven je praktische handvatten om de wendbaarheid en weerbaarheid van de begroting te versterken.
Je ontdekt welke financiële indicatoren relevant zijn, hoe je deze toepast en wat ze zeggen over de robuustheid van jullie begroting. Ook besteden we aandacht aan de invloed van beleidskeuzes op structurele lasten en baten, en hoe je daar gericht op kunt sturen.
Tijdens de cursus werk je met gegevens uit je eigen werksituatie. We zoomen in op de specifieke kenmerken van jouw begroting en de ruimte die er is om financiële maatregelen te treffen. Zo werk je toe naar een begroting die structureel en reëel in balans is. We sluiten af met een concrete vertaling naar jouw praktijk.
Controllers, hoofden financiën, financieel adviseurs.
Op basis van de inzichten uit dag 1 ga je onderzoeken aan welke financiële ‘knoppen’ jouw organisatie kan draaien om te sturen op een realistisch en veerkrachtig financieel beleid. Daarbij is er aandacht voor de doorwerking van keuzes, draagvlak in de organisatie en toekomstgerichte afwegingen.
Deze training kan ook heel goed inhuis gegeven worden. Je neemt dan als financieel team deel aan deze training. We geven jullie inzicht in de financiële situatie in jullie gemeente en samen bepalen we welke keuzes jullie kunnen maken, wat het effect op korte en lange termijn is en hoe jullie dit intern kunnen motiveren. Aan het eind van de training heb je concrete handvatten om je begroting nog robuuster te maken en voorbereid te zijn op eventuele mee- en/of tegenvallers.