Onderwijshuisvesting staat volop in de belangstelling. Denk b.v. aan de komende stelselwijziging in (naar verwachting) 2025 waarbij het Integraal Huisvestingsplan (IHP) een prominente plek krijgt binnen de onderwijshuisvesting.
Het beleid op lokaal niveau zal een impuls krijgen. Het IHP als product van gemeente en schoolbesturen toont de ambities in de huisvesting. Aspecten als groei en krimp van scholen, duurzaamheid, meerjarenonderhoud, schaarste aan middelen én hoge eisen van de gebruikers komen aan de orde in het plan.
Redenen om in deze training met elkaar te kijken hoe onderwijshuisvestingsbeleid vorm kan worden gegeven met name in relatie tot het IHP. Ook zoeken we naar kansen van een efficiënt beleid om de werkdruk bij gemeenten en schoolbesturen beheersbaar te houden en zo mogelijk te verlagen. Daarom focussen we ons naast de opstelling ook op de uitvoering en bewaking van het IHP. Hierbij ook aandacht voor de valkuilen, het bouwproces, van het selecteren van adviseurs, omgaan met omwonenden, tot de oplevering.
Kortom de training vergroot de specifieke kennis en kunde van onderwijshuisvesting van de cursisten, noodzakelijk om te voldoen aan de nieuwe wettelijk eisen in 2025 ten behoeve van het primair, voortgezet en speciaal onderwijs .
Gemeenten: beleidsontwikkelaars en (uitvoerend) medewerkers
Schoolbesturen primair en voortgezet onderwijs: zowel bestuurders als stafmedewerkers/beleidsontwikkelaars
Stelselwijziging 2025 Integraal Huisvestingsplan
Verordening onderwijshuisvesting, jaarprogramma en overzicht
Duurzaamheid
Integrale Kindcentra
Kern van het IHP: bestaande voorzieningenstructuur transformeren naar de toekomst
Waar moet een IHP aan voldoen? Welke Interventies zijn nodig?
Plan van aanpak
Plan van aanpak. Stappenplan van beschikking tot ingebruikname nieuwe voorziening.
Financiële en praktische valkuilen
Inkijk in het ingewikkelde bouwproces
De training wordt op interactieve wijze aangeboden, waarbij deelnemers met en van elkaar leren.