Basiscursus Trouwambtenaar
22-03-2022
1 dag
Utrecht
€ 449,00
Ben je al trouwambtenaar of wil je Trouwambtenaar (BABS) worden? Met de Basiscursus Trouwambtenaar verrijk je je kennis over het voltrekken van huwelijken / partnerschappen en oefen je vaardigheden op het gebied van gesprekken en presenteren.
Trouwambtenaar worden?
BABS worden?
Trouwambtenaar worden?

De (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand, in het kort ook wel babs genoemd, is het visitekaartje van de gemeente. De huwelijksdag hoort voor een bruidspaar één van de mooiste dagen van hun leven te zijn. Een babs die zijn of haar vak verstaat is dan onmisbaar. Als trouwambtenaar wordt er tegenwoordig veel van je verwacht: creativiteit, inlevingsvermogen en een goede dosis humor. Je moet representatief zijn, communicatieve vaardigheden bezitten en een goede speech kunnen schrijven. De ceremonie moet luchtig maar ook stijlvol zijn. En je moet uiteraard ook voldoende weten van de juridische regels. Dat zijn heel wat verwachtingen.

BABS worden?

Deze cursus gaat kort in op zowel de theoretische als de juridische aspecten van huwelijken en partnerschappen. Het grootste gedeelte van de cursus wordt besteed aan basisvaardigheden die je als trouwambtenaar (babs) moet hebben. Na deze cursus ben je in staat om huwelijken en partnerschappen te sluiten. Let op: voordat je als trouwambtenaar aan de slag kan moet je door een gemeente benoemd zijn als BABS en door de rechtbank beëdigd zijn. Want pas als je bij een gemeente een vaste benoeming door middel van een dienstverband hebt en beëdigd bent, mag je bruidsparen wettelijk het ja-woord vragen. Zonder dienstverband en beëdiging ben je eigenlijk alleen ceremoniespreker. Veel babsen zijn naast gemeentebabs ook landelijk actief als zelfstandig trouwambtenaar. Zij worden dan bij een gemeente voor één dag benoemd en sluiten een huwelijk dan ook echt voor de wet. Met het bewijs van deelname in je zak heb je bij je sollicitatie bij een gemeente zeker een streepje voor.

circles
Doelgroep

(Buitengewone) ambtenaren van de burgerlijke stand (BABS) die belast zijn met het voltrekken van huwelijken en/of het tot stand brengen van geregistreerde partnerschappen. Ook mensen die trouwambtenaar/ BABS willen worden kunnen zich aanmelden. 

Programma Basiscursus Trouwambtenaar
In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:
  • juridische en theoretische aspecten van huwelijken en partnerschappen
  • voorgesprekken
  • opstellen van een checklist
  • oefenen met stellen van vragen, doorvragen en non-verbale communicatie
  • de opbouw van een speech
  • presentatietechnieken.
Resultaat
check
Je raakt deskundig op het gebied van vele (o.a. juridische) aspecten van een huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap. Er is veel aandacht voor gesprekstechnieken en presentatievaardigheden.
check
Tot slot staan we ook stil bij waar jouw eigen grenzen liggen. Dit doen we op een speelse manier met het door ons zelf ontwikkelde BABSenspel.
Data en details
Data

di 22 maart 2022

van 09:15 tot 16:30

Duur
1 dag
Locatie
Utrecht
Utrecht
Nederland
Prijs

€ 449,00

Inclusief € 50.- korting i.v.m. virtuele uitvoering, cursusmateriaal en exclusief omzetbelasting.

Docent