Adviseren met impact voor de CISO/FG
17-02-2022
2 dagen
Utrecht
€ 1.199,00
Wanneer ben je adviseur en wanneer ga jij op je strepen staan als toezichthouder? Deze training geeft je handvatten om draagvlak binnen de hele organisatie te krijgen.

De functie van Chief Information Security Officer en of Functionaris Gegevensbescherming binnen de gemeentelijke context is een vaak een solistische functie. Je bent [noodgedwongen vanuit organisatie perspectief] adviseur van directie en bestuur van je gemeente, misschien doe je dit zelfs naast een reguliere job. In de organisatie is vaak weinig kennis van de materie waarmee je werkt. Je herkent risico’s en snapt dat er maatregelen moeten worden genomen om die risico’s te beheersen en incidenten voor te zijn maar dat is vaak een besef in algemene zin. Als het op de concrete maatregelen aankomt ervaren veel CISO’s/FG’s soms weinig bewustzijn en weinig betrokkenheid, en al zeker niet als het geld kost. Soms lijken ze te denken “daar heb je hem weer”, terwijl:  je hebt vaak gelijk, sterker nog, hier ben je voor aangenomen … en toch luistert men niet echt. Totdat de vlam in de pan slaat en er paniek losbreekt: dan moet jij het als de sodemieter oplossen of je krijgt de wind van voren omdat je niet hebt voorkomen dat er iets mis is gegaan. Oh ja: verbaas jij je ook over de nonchalance van menig ambtenaar hoe er met de beveiliging van persoonsgegevens omgegaan wordt? Of met het systeem waar mee gewerkt wordt, waardoor er kleine persoonlijk drama’s ontstaan.

Hoe pak je binnen deze context je plek en positie t.o.v. je directie, bestuur en collega’s van andere sectoren? Hoe opereer jij in de ‘bestuurlijke en politieke context’? Ben jij in staat om te schakelen tussen verschillende perspectieven en daarmee tussen verschillende adviesrollen? Welke rollen zijn er dan en wanneer past de een en wanneer de andere? Kun jij een overtuigend verhaal houden, waarmee je impact hebt op je toehoorders en laat zien dat je ook oog hebt voor hún kijk op de situatie? Wanneer veer je mee, ben je adviseur, wanneer sta jij op je strepen als toezichthouder? Hoe kom je wat minder alleen te staan en creëer je draagvlak voor het belang van data- en systeembeveiliging?

 

Als je je voor deze training inschrijft gaan we er van uit dat je als CISO en/of FG inhoudelijk al bent opgeleid en bijgespijkerd. Deze rollen worden wat naar elkaar toe getrokken vanwege de overlap in context- maar vooral skills en dynamiek.

circles
Doelgroep

CISO’s en FG’s.


Ook zeer interessant voor:
- Privacyfunctionarissen

- Beveiligingsfunctionarissen Reisdocumenten en Rijbewijzen

- Beveiligingsbeheerders BRP

- Security officers Suwinet

- Controllers

- Informatiemanagers en adviseurs

 - Juridisch controllers/legal officers

 

Programma
Dagdeel 1

Duidelijk krijgen van de opdracht – rollen en posities

 • Expert – partner – raadgever: herkennen van hun huidige en gewenste eigen rol en positie
 • Hoe kijkt de bestuurder naar dit probleem
 • Overeenstemming over je rol verwerven
 • Welke vaardigheden horen bij welke rol: LSD – communicatiecirkel
Dagdeel 2

Hoe creëer ik co-productie en draagvlak?

 • m.b.v. casuïstiek oefenen hoe om te gaan met druk [secretaris]  - gemeenschappelijk belang vinden [HR manager] – activeren [bestuurder]
Dagdeel 3

Verwerven van draagvlak voor je advies

 • Belangen bij de partijen in kaart brengen
 • Overtuigen van bestuurders
 • Praktijkcasus
Dagdeel 4

Presentatie Plan van Aanpak

 • Presenteren van advies in subgroepen
 • Feedback
 • Reflectie
 • Voornemens
Resultaat
check
Het eindresultaat van het traject is een gedragen plan van aanpak aan het MT en bestuur van de fictieve gemeente Leusfoort. Gedragen door de interne stakeholders.
check
Je bent vaardiger, weerbaarder en flexibeler om met behulp van strategie en tactiek een meer gedragen positie binnen de verschillende lagen van je organisatie te krijgen.
Data en details
Data

do 17 februari 2022

van 09:15 tot 16:30

do 24 februari 2022

van 09:15 tot 16:30

Duur
2 dagen
Locatie
Utrecht
Utrecht
Nederland
Prijs

€ 1.199,00

De cursusprijs is inclusief accommodatiekosten, materiaal en exclusief omzetbelasting.