Juist in het fysieke domein spelen complexe processen. Er is meestal sprake van veel verschillende stakeholders met elk hun eigen belangen. Bijvoorbeeld daadkrachtige bestuurders, ongeduldige ondernemers, ongeruste omwonenden. Hun belangen bijten elkaar vaak. De media gaan zich ermee bemoeien. Kortom: er is sprake van grillige dynamiek.
De ontwikkelingen rondom de nieuwe Omgevingswet dragen hier nog eens een extra steentje aan bij. Die wet vraagt om multidisciplinair denken en handelen, participatie, stroomlijnen van belangen van overheden, burgers en ondernemers. Ga er maar aanstaan.
Op deze uitdagingen gaan we in Grip op Belangen in. We verkennen in zes modules strategische en tactische aspecten bij complexe processen. Wie zijn de stakeholders, welke belangen spelen er? Welke rol heeft de gemeente of de Omgevingsdienst? Wat wil je bereiken en hoe kom je daar? Het is belangrijk dat inzichtelijk te hebben om vervolgens te kijken naar de vraag hoe jij zelf vanuit jouw taak of rol het proces beïnvloedt. Door wie en wat laat jij je dan leiden, wat vraagt dit van je, je collega’s en stakeholders?
Hoe krijg jij grip op dat proces?
Werk je in het fysieke domein en herken je dat processen complex zijn, zeker met de komst van de Omgevingswet? Ben je bijvoorbeeld casemanager, projectleider, adviseur, vergunningverlener of toezichthouder bij een gemeente of omgevingsdienst? Dan verwelkomen we je graag in dit leerwerktraject!
Het leerwerktraject bestaat uit 6 modules:
Elk van de 6 modules in de leergang bestaat uit een mix van volgende ingrediënten:
Zelfstudie:
Uitvoeren van leerwerkopdrachten:
Virtueel klaslokaal: