Een norm van ‘goed ambtenaarschap’ in de AW2017 die geldt naast de norm van ‘goed werknemerschap’ in het BW. Het ‘voorwaardelijk strafontslag’ is straks niet meer mogelijk. Sinds mensenheugenis zijn de disciplinaire straffen voor ambtenaren bij plichtsverzuim in de rechtspositiereglementen opgenomen. In de gemeentelijke cao vanaf 2020 niet meer.
Het ambtenarentuchtrecht heeft een heel ander karakter dan het arbeidstuchtrecht. Blijft daar nog iets van over en zo ja wat? Hoe verhoudt dit zich tot de verplicht voorgeschreven gedragscodes die iedere overheidswerkgever ook na de Wnra moet hebben? Ook in procedureel opzicht verandert er veel met betrekking tot plichtsverzuim.
Managers, arbeidsjuristen en HR-adviseurs bij de overheid
Introductie: met een ‘onderwijsleergesprek’ of ‘mindmap’ of ‘brainstorm’ bepalen we stand van zaken op dit onderwerp bij de deelnemers en de leerdoelen die daaruit voortvloeien.
Aan de hand van een PP wordt je meegenomen in alle relevante juridische aspecten die samenhangen met de overgang naar het arbeidstuchtrecht van de marktsector.
Aan de hand van een naar zowel oud als nieuw recht te behandelen praktijkcasus maken we de vertaalslag naar de praktijk.
Tenslotte ontwikkelen we de (contouren van) een Plan van Aanpak voor een Wnra-proof tuchtrecht. Daarbij betrekken we de beleidsmatige bandering en inbedding in de organisatie, de juridische en HR-aspecten, alsmede de informatie naar leiding en personeel.
In de vervolgworkshop buigen we ons over de ontwikkeling van een of meer ambtelijke gedragscodes gebaseerd op de concrete behoefte van een overheidswerkgever, inclusief de disciplinaire straffen die men daarbij wil hanteren.