De essentie van een Privacy Impact Assessment (PIA)
Eerstvolgende datum:
18-03-2021 / 1 dagdeel
Virtueel klaslokaal
€ 349,00
Kom erachter hoe je Privacy Impact Assessments (PIA’s) praktisch kan inzetten voor jouw organisatie.
Inleiding
Inleiding

Een Privacy Impact Assessment (PIA) helpt organisaties om de impact van gegevensverwerkingen te bepalen. Het uitvoeren van een PIA of ‘gegevensbeschermingseffectbeoordeling’ is soms wettelijk verplicht, maar hoe zorg je ervoor dat de analyse ook effect heeft? In deze cursus wordt helder en simpel uitgelegd wat een PIA is, waarom het nuttig is en hoe je als medewerker met een PIA omgaat. De cursus is geschikt voor iedereen die met PIA’s te maken krijgt: zowel voor mensen die de analyses gaan schrijven, als mensen die met de conclusies ervan aan de slag moeten.

Deze cursus leert je niet hoe je een PIA moet schrijven. Indien je wilt weten hoe je een PIA uitvoert raden wij de verdiepende cursus ‘Het uitvoeren van een Privacy Impact Assessment (PIA)’ aan.

Doelgroep

Breed: Privacy Officers, managers, beleidsmedewerkers, security officers, functioneel beheerders, ICT-ontwikkelaars, proceseigenaren.

Programma
  • De essentie (1, 2, 3)
  • Timing van de PIA
  • Het proces rondom de PIA
  • Vervolgacties PIA
Werkwijze

De cursus heeft de vorm van een interactieve workshop. Deelnemers worden uitgedaagd om zelf na te denken en zich te mengen in de discussie. Naast een aantal formele kaders is er veel ruimte voor inbreng van voorbeelden uit de eigen praktijk. Hierdoor kan je de basis voor een PIA die nog geschreven moet worden meenemen aan het eind van de workshop.

Bijzonderheden
Voorkennis over het onderwerp PIA’s is niet vereist. Wel is het praktisch als de deelnemer over enige basiskennis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) beschikt.
Resultaat
Je kunt uitleggen wat een PIA is, waarom het nuttig is en hoe je als medewerker met een PIA omgaat.
Je kent de formele eisen en het proces rondom een PIA.
Je ontwikkelt vaardigheden om te denken vanuit het principe 'privacy by design'.
Dit zorgt ervoor dat je aan de slag kunt met conclusies uit een PIA of je eerste PIA kan schrijven.
Cursus
Docent
Jelle Hoekstra
Contact
Ronald Ducaneaux
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseur.