De Omgevingswet komt als geroepen. Raadsleden geven aan dat zij knelpunten ervaren bij het vooruithelpen van burgerinitiatieven. Ook de legitimiteit en het draagvlak van participatie- en ontwerpprocessen stelt raadsleden voor veel vragen. Daarom dit werkatelier voor raadsleden.
Dit werkatelier wordt in samenwerking met Anne-Mette Andersen georganiseerd. Zij ondersteunt met haar bureau AM Landskab gemeenten in participatie- en ontwerpprocessen. Zij introduceerde daarbij onder andere de 'driehoekswerkvorm', initiatiefnemer, ambtenaar en raad.
Anne-Mette schrijft ook blogs.
Klik hier voor 3 TIPS voor raadsleden! Werken in de geest van de Omgevingswet.
De initiatiefnemer heeft in de Omgevingswet de centrale rol. Hiermee speelt de Omgevingswet in op de ontwikkelingen in de samenleving.
Een initiatief beperkt zich niet tot één domein, laat staan tot één afdeling. Daarom wordt er met de Omgevingswet integraal gewerkt; zowel binnen de organisatie als in raad en college. Het betrekken van een breed veld aan partijen ‘buiten’ de organisatie, zoals GGD, Waterschap, ontwikkelaars en belangenverenigingen bij het maken van een gemeentelijke omgevingsvisie hoort de normaalste zaak van de wereld te zijn, waarbij vanzelfsprekend nauw samengewerkt wordt met de inwoners.
Wanneer komt de gemeenteraad in beeld?
De ervaring leert dat bij elk proces wel één partij achterblijft of achtergesteld wordt en dat dit vaak de gemeenteraad blijkt te zijn. Het Werkatelier richt zich op gemeenteraden die zich graag willen verdiepen in hun nieuwe rol, en die beseffen: de rol van raadslid wordt écht anders: verbinding zoekend, minder controlerend en meer kaderstellend.
Gemeenteraadsleden.