De Waterwet bestaat inmiddels jaren en water is een vast onderdeel geworden binnen het digitale omgevingsloket. In de Waterwet wordt bepaald wat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn van de verschillende bevoegd gezagen. Deze taken en bevoegdheden zijn echter aan veel veranderingen onderhevig. De Waterwet zelf is sinds 2009 al 16 keer aangepast en ook naast de Waterwet is veel nieuwe regelgeving ontwikkeld. De veranderingen gaan sneller dan ooit en een goede toepassing vraagt veel kennis. Ben jij helemaal op de hoogte?
Met de komst van de Waterwet is een aantal zaken ingrijpend veranderd. Wist jij bijvoorbeeld dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor grond- en hemelwater? Dat Waterschappen zelf ruimtelijke plannen kunnen maken en gebieden aanwijzen voor wateropslag? Hoe is de planschade voor burgers bij overstromingen geregeld? Dat het waterloket ook taken voor de gemeente meebrengt? Dat de waterschappen bodemkwaliteitseisen stellen bij demping van water? Dat veel waterkwaliteitsaspecten nu via lozingenbesluiten is geregeld? Ken jij de Deltawet en weet je wat de Deltacommissaris doet?
Casemanagers en vergunningverleners van gemeenten en waterschappen. Handhavers omgevingsrecht en water. Beleidsmedewerkers werkzaam op het terrein van het omgevingsrecht, planvorming of met de uitvoering van de Waterwet zijn of worden belast.