De bevoegdheden van de gemeente bij woonoverlast

Schrijf in op eerstvolgend startmoment:
20-11-2025

1 dag
Utrecht
€699,00
Andere data en locaties

Hoe pak je de verschillende soorten woonoverlast aan? Met welke partners doe je dit en welke instrumenten en bevoegdheden heb je als gemeente of woningcorporatie? En, heel erg belangrijk, hoe kom je het best tot een gezamenlijke aanpak?

circles

Juridische middelen tegen woonoverlast

Bewoners krijgen steeds vaker te maken met diverse vormen van woonoverlast, zoals geluidsoverlast, verwarde buurtbewoners, intimiderend gedrag en zelfs het plaatsen van explosieven. Deze problematiek stopt niet zomaar; als gemeente is het essentieel om op te treden tegen woonoverlast om de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te waarborgen.

Wat zijn de mogelijkheden voor gemeenten om deze woonoverlast aan te pakken? De burgemeester kan ingrijpen bij woonoverlast of dreigende schendingen van de openbare orde, met het doel de veiligheid en leefbaarheid te behouden. Hiervoor zijn instrumenten beschikbaar, zoals de Wet Aanpak woonoverlast, het opleggen van een gedragsaanwijzing, het instellen van een huisverbod en in ernstige gevallen zelfs de sluiting van een woning.

Effectieve aanpak begint vaak met goed overleg en bijvoorbeeld buurtbemiddeling. Tijdens de cursus behandelen we de escalatieladder, concrete acties die genomen kunnen worden en hoe deze juridisch onderbouwd worden. Daarnaast bespreken we de samenwerking met ketenpartners zoals wijkagenten, woningcorporaties en zorginstellingen.

Denk bij te behandelen onderwerpen aan: De hond van de buren die dag en nacht blaft, bonkende muziek tot diep in de nacht, omwonenden die weigeren om de portiek of hun woning schoon te houden. Maar ook intimidatie, treiterijen, bedreigingen, hennepkwekerijen, ondermijnende criminaliteit of prostitueren vanuit de woning, explosieven rondom de woning, overbewoning of illegale verkamering, problematiek met arbeidsmigranten, hoarding en verwarde personen. Daarbij kijken we naar de onderliggende wetgeving, ervaringen van andere gemeenten en de (recente) jurisprudentie.

circles

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor medewerkers die:

  • openbare orde en veiligheid
  • juridische zaken
  • omgevingsrecht
  • verhuur onroerende zaken
  • van woningcorporaties

 

Programma

Onderwerpen

  • De Wet Aanpak Woonoverlast
  • Mogelijkheden van een gedragsaanwijzing
  • Mogelijkheden Huisverbod
  • Preventie
  • De gevolgen van opkopen van vastgoed voor de verhuur
  • Kamerverhuur
  • Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek (Rotterdamwet)
  • Ervaringen tot nu toe

Inhuis training woonoverlast

Deze training is perfect om in huis te organiseren, waarbij je verschillende disciplines uitnodigt, zoals juristen, vakafdelingsmedewerkers, zorgprofessionals (bijvoorbeeld GGD), handhavers en partners zoals wijkagenten, woningcorporaties en zorgorganisaties. Tijdens de training wissel je ervaringen uit, maak je duidelijke afspraken over de afhandeling van meldingen en zorg je voor structureel overleg rond complexe casussen.

Kies je voor een inhuis training met diverse disciplines en samenwerkingspartners? Dan adviseren wij om twee dagen te reserveren. Dit biedt voldoende tijd voor uitwisseling en het opstellen van eerste concrete afspraken. Onze trainers begeleiden je stap voor stap bij dit proces.

Resultaat

check
Inzicht hoe de gemeente met de Wet Aanpak Overlast woonoverlast kan bestrijden
check
Inzicht hoe je woonoverlast kunt voorkomen
check
Inzicht hoe je als gemeente de leefbaarheid kan verbeteren

Data en details

< terug naar Opleiding overzichtspagina