Hoe ver gaat de zorg van de gemeente?
Bij de uitvoering van artikel 21 en 22 van de Wet op de lijkbezorging komt de gemeente in actie wanneer niemand de uitvaart regelt. In zulke situaties rijzen er veel vragen: welke gemeente is verantwoordelijk – de woongemeente of de gemeente van overlijden? Hoe ver strekt de verantwoordelijkheid van de gemeente bij lijkbezorging? En hoe actief moet de gemeente optreden?
Daarnaast spelen er praktische én juridische keuzes: wordt de verhuurder geïnformeerd, of regelt de gemeente ook de ontruiming van de woning en de afhandeling van de nalatenschap? Volgt de gemeente de wens van de overledene of van de nabestaanden bij de beslissing over begraven of cremeren? Is er een gemeentelijke taak bij de financiële afwikkeling van de nalatenschap, en hoe kunnen kosten eventueel worden verhaald op erfgenamen of familieleden?
In deze praktijkgerichte cursus krijg je antwoord op al deze vragen. Je leert hoe je als gemeente op zorgvuldige én juridisch verantwoorde wijze uitvoering geeft aan de Wet op de lijkbezorging.
Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van de Sociale Dienst, maatschappelijk werkers en beleidsmedewerkers van gemeenten die in de praktijk te maken krijgen met lijkbezorging door de gemeente. Ook andere professionals die betrokken zijn bij het uitvoeren van de Wet op de lijkbezorging, bijvoorbeeld bij een uitvaart zonder nabestaanden, vinden in deze training essentiële handvatten voor een correcte en respectvolle uitvoering van hun taken.