Standplaatsen op de markt, de openbare weg en op de kermis
Eerstvolgende datum:
31-10-2019 / 1 dag
Utrecht
€ 599,00
In deze cursus komen alle juridische en praktische aspecten van standplaatsen op de markt en standplaatsen geregeld in de APV voorbij.
Inleiding
Inleiding

Standplaatsen op de markt zijn geregeld in een aparte marktverordening. Er zijn ook standplaatsen voor de verkoop van producten op een locatie voor één ondernemer, meestal in de binnenstad, bij een winkelcentrum of andere drukke plek. Deze standplaatshouders hebben een vergunning nodig op grond van de algemene plaatselijke verordening (APV)

In deze cursus leren we je alles over de Marktverordening de VNG, de standplaatshouder en de APV, standplaatsen op een kermis, verhuur, retributie en leges. Ook geven we informatie over handhaving en bezwaar en beroep.

Doelgroep

Marktmeesters en kermiscoördinatoren, vergunningverleners voor standplaatsen markt, openbare weg en kermis, beleidsmedewerkers, medewerkers toezicht en handhaving en medewerkers bezwaar en beroep.

Programma
In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:
  • De markt: een taak voor de gemeente?
  • De Marktverordening 2013, model van de VNG
  • De standplaatsen geregeld in de APV
  • Beperkingen in het aanbod van branches en toewijzingscriteria
  • Aanvraag-besluit-handhaving
  • Marktgelden, leges en huur
  • Rechtsbescherming.
Resultaat
Na afloop van deze cursus weet je alles over de keuzemogelijkheden voor het inrichten van de markt volgens de VNG-modelverordening. Je weet wat er in de algemene plaatselijke verordening is geregeld voor de standplaats.
Je weet ook over welke sturingsinstrumenten de gemeente beschikt om aanvragen in goede banen te leiden en hoe je hiermee inkomsten genereert voor de gemeente. Tot slot heb je inzicht in het proces van aanvraag-besluit-handhaving-rechtsbescherming.
Cursus
Docent
Petra Weggemans
Contact
Vragen? Neem contact op met één van onze opleidings- coördinatoren: Mirjam Alsemgeest of Hanna van Dijk. Bel 033 - 434 50 83