Roken van waterpijpen in de horeca
Eerstvolgende datum:
25-09-2019 / 1 dag
Utrecht
€ 599,00
Het roken van waterpijpen wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer horecabedrijven bieden het roken van waterpijpen als onderdeel van de bedrijfsvoering aan.
Inleiding
Inleiding

Bij deze bijzondere vorm van roken, met behulp van een waterpijp, wordt de rook vanuit een tabakskommetje door een waterreservoir geleid en via een lange slang met een mondstuk eraan opgezogen. De tabaksrook circuleert in het water en is daardoor minder irriterend voor de luchtwegen. De tabak is vaak gemengd met stroop en fruitaroma's, wat zorgt voor sterk geparfumeerde rookwolken.

Steeds meer horecabedrijven bieden het roken van waterpijpen als onderdeel van de bedrijfsvoering aan.  Het roken van een waterpijp is niet zonder brandgevaar. Naast dit brandgevaar zijn er andere aspecten die een rol spelen bij het roken van waterpijpen; zoals overlast voor de omgevingen gezondheidsrisico's voor de omwonenden en de rokers van de waterpijpen zelf. 

Er zijn ook horecabedrijven die het roken van waterpijpen tot het hoofdbestanddeel van de activiteitenlaten uitgroeien: de shisha-lounge.

In bepaalde gevallen fungeren de shisha-lounges als ontmoetingsplaatsen voor criminelen. Voor de politie is het lastig om dit soort activiteiten te controleren, omdat dit soort horecabedrijven een gesloten uitstraling hebben. Landelijk worstelen gemeenten met het toestaan van het gebruik van waterpijpen. Voor horecabedrijven en coffeeshops zijn de regels duidelijk omschreven, maar voor horecabedrijven die waterpijpen aanbieden is dit niet het geval.

 

Doelgroep

Medewerkers openbare orde en veiligheid, medewerkers juridische zaken, medewerkers omgevingsrecht, medewerkers ''kabinet'' burgemeester, toezichthouders en handhavers.

Programma
Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt voor de aspecten roken waterpijpen, exploitatievergunning, geluid, kansspelautomaten en terrassen, ingezoomd op de positie van:
  • de horecaondernemer
  • de woon- en leefomgeving
  • het gemeentebestuur.
Ook is er aandacht voor:
  • de exploitatievergunning op grond van de APV
  • de kansspelautomaten
  • het gebruik als horeca in relatie tot het bestemmingsplan
  • horeca en geluid
  • terrassen. 
Werkwijze
Door onze digitale leeromgeving is voorbereiding op de cursusdag mogelijk én je beschikt over een naslagwerk met bijvoorbeeld linken naar authentieke bronnen. We maken de vertaalslag van theorie naar praktijk aan de hand van casussen uit de praktijk. Heb je specifieke vragen en/of een casus uit je eigen praktijk, stuur die naar cursus@segment.nl o.v.v. ‘Roken van waterpijpen in de horeca’.
Resultaat
Je hebt inzicht in de instrumenten van de burgemeester, het college en de raad.
Je kunt beleid(sregels) opstellen t.a.v. toezicht houden, handhaven en bezwaar en beroep.
Cursus
Docent
Coen Sprenger
Contact
Heb je vragen? Neem dan contact op met één van onze medewerkers op 033- 434 50 80.