Overtuigen bij de bestuursrechter
Eerstvolgende datum:
08-03-2022 / 1 dag
Utrecht
€ 599,00
Leer alles over de werkwijze en instrumenten van de Bestuursrechter en maak zo iedere zitting tot een succes!
Inleiding
Inleiding

Een zitting bij de bestuursrechter verloopt tegenwoordig net even anders dan vroeger. De zogenoemde ‘Nieuwe Zaaksbehandeling’ wordt inmiddels door de meeste rechters gebruikt.

Deze nieuwe werkwijze vergt een scherpe voorbereiding en een sterke inzet van retorische vaardigheden van de vertegenwoordiger van het bestuursorgaan.

We behandelen niet alleen de achtergronden van de werkwijze bij de bestuursrechter, maar oefenen vooral ook met ontspannen en overtuigend overkomen bij de rechter.

Tot slot bootsen we een zitting na, waarvoor je een procesdossier voorbereidt.

Doelgroep

Ambtenaren die een bestuursorgaan vertegenwoordigen bij een bestuursrechtelijke zitting
en ook
voor niet-juristen is deze cursus goed geschikt

Programma

Hoe  je overtuigend kunt overkomen staat centraal tijdens deze cursus. We kijken daarbij naar de klassieke retorica, die we dan natuurlijk wel toepassen op de hedendaagse praktijk.

Ochtend

We verdiepen ons in elementen als logica, (rechts)gevoel en uitstraling. We zien ook hoe de rechter een zaak behandelt, hoe de wet hem daarbij helpt en hoe je de rechter op het goede been kunt zetten. Er komen gaandeweg de dag veel praktijkvoorbeelden en tips voorbij.

Middag

Op basis van een van tevoren verstrekte casus gaan we (als je dat wilt) een individuele oefening houden met een zitting. Een vorm van rollenspel gespeeld, uiteraard in een veilige oefensetting.

Dankzij uitgebreide reflectie/het geven van feed back ervaren alle deelnemers het praktijkdeel als heel toepasbaar in hun dagelijkse werk.

Werkwijze - Voorbereiding
We maken gebruik van een digitale leeromgeving waarin je eventueel ter voorbereiding wat korte filmpjes kunt bekijken en een aantal documenten kunt lezen. Het doornemen van de casus uit de digitale leeromgeving is vereist. Dit betreft een handhavingszaak, waarbij het expliciet niet om de juridische inhoud gaat; een overzichtelijke casus, die oefenen met overtuigend overkomen bij de bestuursrechter goed mogelijk maakt.
Resultaat
Je weet hoe de rechter een zaak bekijkt en hoe je daarop handig kunt inspelen.
Je weet hoe je een goed verweerschrift kunt schrijven en de zitting kunt voorbereiden.
Je kunt een ‘performance’ tijdens een zitting analyseren op sterke punten en ontwikkelpunten.
Je hebt meer grip op het voeren van het woord tijdens een zitting en hebt daar ruim mee geoefend.
Cursus
Docent
Michiel de Groote
Contact
Heb je vragen? Neem dan contact op met één van onze medewerkers op 033- 434 50 80.
Wachtlijst