Op 1 mei 2022 is de Wet Open overheid in werking getreden en heeft dit de Wet Openbaarheid van bestuur in zijn geheel vervangen. In deze nieuwe wet is de verplichting tot het actief openbaar maken van informatie geregeld. De eerste verplichting tot actieve openbaarmaking is op 1 november 2024 in werking getreden, ook is de Woo-index beschikbaar geworden en moeten we we met steeds meer eisen rekening houden bij actieve openbaarmaking.
Omdat wat actief openbaar gemaakt moet worden veel minder is dan wat in een Woo verzoek kan worden opgevraagd, zullen de Woo verzoeken voor passieve openbaarmaking nog steeds belangrijk blijven. Het is dus zaak dat je goed op de hoogte bent van de huidige jurisprudentie én van de belangrijke wijzigingen die na invoering van de Woo zijn gaan gelden. Tijdens deze cursus wordt je aan de hand van heel veel praktijkvoorbeelden helemaal up-to-date gebracht en wordt de Woo diepgaand geanalyseerd. Uiteraard zal daarnaast ook uitgebreid worden ingegaan op de meest actuele informatie over actieve openbaarmaking. Hiermee kun je een reële analyse maken van de impact op jouw organisatie en bepalen welke stappen je nu en in de komende jaren zult moeten nemen.
Woo contactpersonen, Woo coördinatoren, Woo projectleiders, medewerkers en managers die betrokken zijn bij Woo-verzoeken, raadsgriffiemedewerkers, medewerkers juridische zaken, projectmanagers en medewerkers communicatie.