Er ontstaat steeds meer samenwerking tussen overheden en andere partners om doelstellingen te bereiken. De samenleving en de opgaven van lokale overheden worden complexer. Dit vraagt dan ook om het benutten van kwaliteiten van partners en het verbinden van deze kwaliteiten aan gezamenlijke doelen. De samenwerkingen kunnen sterk variëren: van platte inkoop / inhuur tot social impact bonds en (publiek private) partnerships.
Het maken van goede resultaatgerichte afspraken is noodzakelijk, zeker nu (subsidie)contracten steeds belangrijker worden. Bijvoorbeeld binnen het sociaal domein wordt veel ingekocht en worden vele contracten gesloten en subsidies verstrekt, ook zien we de beweging dat welzijnsorganisaties een steeds belangrijkere rol vervullen in het realiseren van zorgdoelstellingen. Zij vormen meer en meer een schakel tussen de betaalde zorg en de versterking van het eigen netwerk. Welzijnsorganisaties kunnen een belangrijke rol vervullen in thema's als eenzaamheid, maatjesprojecten en taalachterstand.
Beleidsadviseurs en budgethouders die betrokken zijn bij het aangaan, het beheer en de bewaking van (subsidie)contracten.