Mijn motto: van uitstel komt geen afstel.
Jaap Peters | Organisatieactivist
Jaap Peters

Jaap Peters (1956) is organisatieactivist van het eerste uur. Jaap studeerde Bedrijfskunde in Delft (Interdisciplinaire Interfaculteit Bedrijfskunde) en werkte, na een paar jaar als docent in het MBO-onderwijs, een tiental jaren als management consultant bij Ernst & Young. In 1995 startte hij zijn eigen bureau en hij is mede-oprichter van  ‘DeLimes | Nieuw Organiseren’ dat is gevestigd in Zwammerdam. In de dagelijkse praktijk noemt hij zichzelf organisatieactivist.

 

Volgens Jaap Peters (www.jaappeters.nl) zijn onze organisaties in verbluffend tempo aan het veranderen in Intensieve Menshouderijen. De term zegt precies wat hij ermee bedoelt plekken waar anonieme modellen en procedures heersen en de mens er niet meer toe doet. In het kielzog van deze ontwikkeling verandert onze samenleving mee in een richting die ver afstaat van onze traditie. Volgens Peters krijgen wij met het vaak lukraak toepassen van Angelsaksische managementmethoden de onderliggende waarden gratis mee.

 

In onze organisaties heeft dat tot gevolg dat het niet meer gaat om vakmanschap, maar over managen. Niet langer geldt dat wie het weet het mag zeggen, maar wie de macht heeft. De vakmensen raken willoos overgeleverd aan praktijken van opknippen, beheersen en voorspellen. De rationaliteit is doorgeslagen en de kwaliteit is daarin opgelost. Bezieling heeft plaatsgemaakt voor geld.

 

Onderwijs, zorg, overheid raken in hoog tempo geïnfecteerd met dezelfde manier van doen. Daardoor dreigen we het kind met het badwater weg te gooien. Want anders dan menigeen ons wil doen geloven, is er wel degelijk een alternatief voor het omgaan met de toenemende complexiteit in de wereld. Zolang er nog mensen zijn die een vak verstaan, is het nog niet te laat.

 

Jaap Peters weet zijn zorg op vaak humoristische wijze over te brengen. Daardoor is het aanstekelijk en overtuigend. Peters schreef naast ‘Intensieve Menshouderij’ ook ‘Strategie uit Chaos (Niets Nieuws onder de zon en andere Toevalligheden)’, ‘Het Rijnland Boekje’ , ‘Bij welke reorganisatie werk jij?’, ‘Nieuw Europees Organiseren’, ‘Het Rijnland Praktijkboekje’ (oktober 2012),  het 1e e-book in de Rijnlandse reeks ‘Nieuwe tijden, anders organiseren. Waarom Rijnlands moet’ (april 2014), “De Hark Voorbij” (oktober 2016) en “Het Rijnland Veranderboekje” (juni 2017). In juni 2019 kwam “Het Grote Rijnlandboekje”  uit, een bundeling van de 3 verschenen Rijnlandboekjes. Hij is mede-oprichter van het kwartaalblad Slow Management,  schreef tal van publicaties en draagt bij aan een reeks van websites.

 

Zijn opdrachten bevinden zich op het snijvlak strategie, organisatie-inrichting en organisatie(her)ontwikkeling. Humor en een scherpe blik kenmerken zijn aanpak. 
                              

Contact: jaap.peters@delimes.nl of secretariaat@delimes.nl, of telefoonnummer 0172-630490.